DaRi pENgaLamaN KiTa bELAJar ........uTk MeNGhArgAi ErtI SeBUaH kEhiDuPaN







Saturday, January 12

suasana baru

sekolah baru...kawan baru....cikgu baru....semua serba serbi baru....nampaknya aku kena usaha lebih sikit....ye la dah masuk tempat org kenalah pandai bawak diri....sepanjang tiga hari kat skola baru nie....mcm2 yg aku dpt terutamanya kawan baru....ada yg kwn lama aku time skola rndh dulu....ada yg mmg aku x prnh knl langsung....ada yg muka pelanduk dua serupa dgn budak kat skola lama dulu....

seperti biasa....budak baru mesti ada orientasi....cikgu stam kat sini mmg superb la wei....semuanya keluaran al azhar....mmg terbaik....sepanjang orientasi....kitaorg banyak ditekankn pasal kelebihan stam tu sendiri....mmg nampak sgt la kan yg cikgu2 stam kalau boleh mmg x nk kitaorg keluar lps result spm keluar....betapa cikgu2 kat sana menghrp kitaorg belajar ilmu stam itu....

cikgu kata tahun nie adlh tahun paling sikit dak stam dftr kat skola nie....drpd 120 org yg ditwrkn hanya 66 org je yg dtg utk dftr....mmg sikit...betapa cikgu2 kat sana mengalu-alukan kedatangan dak stam....

ada satu slot time ari last orientasi tu....nama ustaz tu ustaz jamhari...ustaz kata ilmu stam nie x semua org boleh dpt....kitaorg yg dftr nie adlh org yg Allah pilih belajar ilmu stam nie...ustaz kata lagi....ilmu stam nie adlh satu amanah Allah kasi kat kitaorg....perkataan amanah tu sgt menggerunkn bila aku dgr....A.M.A.N.A.H klu x dilaksanakan nnti kat akhirat akn dipersoalkn....sape nk jwb....aku jugak....
ustaz kata lagi....kalau kitaorg nk keluar lps result spm nnti boleh....tp kena pastikan yg tempoh waktu sebelum kita keluar tu kita belajar sungguh2....mcm kita belajar time nk spm tu....yg paling aku terasa tu....kita niat belajar mestilah krn Allah....mmg dush3 la....ustaz kata lagi....ustaz hrp kitaorg nie nnti sama2 bantu ustaz utk naikkn lagi syiar Islam tu...

mmg tinngi cita2 dan hrpn ustaz tu....aku akn belajar sungguh2....walaupun aku sendiri pun x pasti lagi nak pindah atau x time result spm keluar nnti....tetiba rasa seram pulak bila memikirkn pasal result spm.... inshaallah keputusan mcm yg aku target....korang doakan la ye utk aku dan 183 org sahabat aku yg lain....dpt mcm ape yg dihrpkn....Aminnnnnnnn.........

k la...sampai sini dulu hikayat aku....papehal aku update lagi k....

IKA

Tuesday, January 8

berkongsi rasa itu

Sedetik Lebih
tinggal dalam lebih kurang setengah jam lagi aku akn pergi mendaftar di SAMTTAR.....pergi menyahut seruan untuk menuntut ilmu.....nampaknya dah tak boleh nak termenung lagi dah.....lepas nie aku akan menjalani kehidupan sebagai pelajar sekolah semula.....cuma bezanya kali nie aku dah tak duk umah lagi .....

7 Januari 2013
tarikh nie aku dgn mak ayah pegi hantar adik ke TKC.....itulah impiannya dalam menggapai cita-citanya..... bukan sedikit tapi banyak terasa dengan salah satu post salah seorang sahabat yg juga menghantar adiknya ke asrama..... betapa aku nie tidak bersyukur apabila aku tidak berhenti membandingkan apa yg ada di TKC dgn di SAMBEST...... aku lupa bahawa sebenarnya di SAMBEST itulah banyak benda yg aku belajar terutama drpd para penghuninya...... terasa mcm x guna je aku pgi kem tarbiah tapi benda sekecil mcm nie pun aku merungut..... mmg terasa khilafnya....

semenjak kebelakangan nie....aku rasa keadaan sekeliling mudah utk menguasai perasaan aku..... bila aku tengok tv la terutamanya...... aku mcm boleh rasa sedih....gembira.....marah.... drpd cerita yg aku tengok tu..... aku cuba ckp dkt diri aku yg semua tu hanya cerita semata bukan betul pun tp ntahla..... x kisahla cerita genre apa pun..... aku rasa mcm ada dkt dlm cerita tu..... haih....masalah nie..... kena cepat cari penawarnya nie

okla..... rasa nya sampai sini dulu hikayat aku.....apa2 hal nnti aku update lagi k.....

IKA